Animatorski spodbujevalnik 2023/24 – 2. dan: ZVESTOBA BOGU

Objavljeno:  |  Avtor:
0 glasov, povprečno: 0,00 od 50 glasov, povprečno: 0,00 od 50 glasov, povprečno: 0,00 od 50 glasov, povprečno: 0,00 od 50 glasov, povprečno: 0,00 od 5 (št. glasov: 0, povprečna ocena: 0,00 od 5)
Nalagam...
LoadingDodaj med priljubljene

Kazalo:

 • A) RAZLAGA VSEBINE DNEVA
 • B) POGOVOR OB SVETOPISEMSKEM ODLOMKU DNEVA
 • C) POGOVOR OB POSNETKU O BOŽJI ZVESTOBI
 • D) MOLITEV S SVEČAMI
 • E) IGRE NA TEMO ZVESTOBE

A) RAZLAGA VSEBINE DNEVA

Vrednota: ZVESTOBA BOGU
Simbol: VOZEL
Svetopisemski odlomek: Hudič skuša Jezusa (Mt 4,8-11)

Povzetek zgodbe

Štirje mladeniči zaradi zvestobe izraelski postavi ne jedo svinjskega mesa in ne pijejo vina, za prehrano imajo na razpolago le sadje in zelenjavo. Kljub temu ostanejo telesno krepki. Kralj od vseh zahteva čaščenje zlate podobe boga Marduka, česar Danielovi tovariši zaradi zvestobe Bogu nočejo storiti. Za kazen jih vržejo v razbeljeno peč. Toda na pomoč jim pride Božji angel in ogenj jim ne škoduje. Kralj Nebukadnézar prizna, da je njihov Bog najmogočnejši in ukaže, da nihče ne sme žaliti Izraelovega Boga.

Aktualizacija vrednote

Ko pomislimo na preganjanje kristjanov zaradi vere, navadno pomislimo na prve kristjane v starem Rimu. A to na žalost še ni stvar zgodovine. Letošnje poročilo organizacije Aid to the Church in Need (Pomoč Cerkvi v stiski) ugotavlja, da več kot 387 milijonov ali vsak 7. kristjan živi v državi, kjer je njegova pravica do veroizpovedi ogrožena. Soočajo se z aretacijami, nasiljem in celo umori. Vsak dan po svetu zaradi svoje vere umre 13 kristjanov (lansko leto skupno 5600), 12 jih je zaprtih v zapore in 5 jih je ugrabljenih. 

V naši državi se fizičnega preganjanja hvala Bogu ni treba bati, vendar vseeno poznamo veliko šikaniranja kristjanov in odrivanja vere iz javnega življenja. V marsikaterem krogu smo kristjani zasmehovani, če izrazimo svojo vero. V javnem življenju je omenjanje Boga skorajda tabu tema. Vsak od nas se je gotovo že soočil tudi z odkritim sovraštvom in predsodki do Cerkve in vsega z njo povezanega …

Priložnosti, da izražamo svojo zvestobo Jezusu in ga ne zatajimo, imamo torej tudi v svojem življenju dovolj. Jezus je naš prijatelj in odnos z njim dela naše življenje bogatejše. Zakaj ne bi tega delili z drugimi, ko se pokaže priložnost za to? Tudi če obstaja možnost, da se bodo zaradi tega iz nas norčevali. Navsezadnje je Jezus sam napovedal, da se bo to dogajalo, a nam hkrati položil na srce, naj nam sramotenje ne vzame poguma: »Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili. Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko.« (Mt 5,11-12) 

So pa tudi drugi načini zvestobe Bogu, ki so še pomembnejši: da smo mu zvesti v svojih dejanjih. Da vztrajamo v dobrih sklepih in obljubah Bogu. Da gremo k sveti maši, tudi ko nam je to težko. Da se spomnimo na večerno in jutranjo molitev. Da se odpovemo stvarem, ki so greh in nas oddaljujejo od Boga. Da se ne oddaljimo od župnijskega občestva … Skratka, da vzamemo svoj odnos z Bogom zares in ga tako tudi živimo. 

Razlaga simbola

Besedi, ki imata podoben pomen kot zvestoba, sta »ZAVEZA« in »ZVEZA«, ki obe izhajata iz glagola zavezati. Ko dva med seboj skleneta zavezo, si obljubita, da si bosta zvesta. Poznamo zavezo med Bogom in ljudmi, Staro zavezo in Novo zavezo. Ko se fant in dekle poročita, rečemo temu zakonska zveza … Zvestoba je torej tista vez, ki z(a)vezo ohranja in združuje tiste, ki so jo sklenili. Brez zvestobe ni z(a)veze.

Iz vsakdanjega življenja poznamo podoben primer. Dve vrvi, ki ležita druga poleg druge, nimata ničesar, kar bi ju povezovalo. Prvi vetrič ju lahko odnese vsako v svojo smer. Da se vrvi povežeta in ostaneta skupaj, je potreben vozel. Tako kot je zvestoba potrebna, da povezuje odnose – tako med ljudmi kot med človekom in Bogom. Zato smo za simbol zvestobe izbrali prav vozel.

Razlaga svetopisemskega odlomka dneva

Hudič skuša Jezusa: Mt 4,8-11

Hudič je vzel Jezusa s seboj na zelo visoko goro. Pokazal mu je vsa kraljestva sveta in njihovo slavo ter mu rekel: »Vse to ti bom dal, če padeš predme in me moliš.« Jezus mu je tedaj dejal: »Poberi se, satan, kajti pisano je:
Gospoda, svojega Boga, môli
in njemu samemu služi!«
Tedaj ga je hudič pustil, in glej, angeli so pristopili in mu stregli.

Svetopisemski odlomek tega dne je ena izmed treh skušnjav, s katerimi hudič skuša Jezusa, ki se s 40-dnevnim postom v puščavi pripravlja na svoje javno delovanje in poslanstvo. Tokrat mu ponuja vso zemeljsko moč, denar in slavo. Kaj na tem svetu bi bilo več kot to? Edina stvar, ki bi jo moral Jezus za to narediti, je odreči se zvestobi Očetu in obljubiti zvestobo hudiču. 

Jezusa seveda takšne skušnjave ne premamijo. Ve, kdo in kaj je hudič. In še pomembneje: ve, kdo je On sam in kdo je njegov Oče. Njunega odnosa, njune zvestobe ne more omajati nobena skušnjava in obljuba moči. 

Ko bi tudi mi verjeli Bogu, da smo Njegovi ljubljeni otroci in da se v vsaki skušnjavi skriva laž! Laž, da je zemeljska moč, slava in denar nekaj, kar nas bo osrečilo. Laž, da bo občutek trenutnega ugodja trajal večno. Laž, da naše slabe odločitve ne bodo imele posledic … Naj nam bo Jezus zgled in ohranjajmo svojo zvestobo Bogu!

B) POGOVOR OB SVETOPISEMSKEM ODLOMKU DNEVA

Vsak animator dobi listek z obema SP odlomkoma. En izmed udeležencev na glas prebere prvi odlomek.

Hudič skuša Jezusa: Mt 4,8-11

Spet ga je hudič vzel s seboj na zelo visoko goro. Pokazal mu je vsa kraljestva sveta in njihovo slavo ter mu rekel: »Vse to ti bom dal, če padeš predme in me moliš.« Jezus mu je tedaj dejal: »Poberi se, satan, kajti pisano je:
Gospoda, svojega Boga, môli
in njemu samemu služi!«

Tedaj ga je hudič pustil, in glej, angeli so pristopili in mu stregli.

Udeležencem damo nekaj časa, da si podčrtajo, kar jih je najbolj nagovorilo. Kdor želi, lahko tudi podeli z drugimi, kaj ga je nagovorilo.

Zelo koristno je, če si voditelj vnaprej prebere razlago vrednote tega dne, saj bo tako lažje usmerjal pogovor. Nadaljujemo s pogovorom ob naslednjih vprašanjih: 

Vprašanja za pogovor:

 • Kaj je zvestoba?
 • Kdaj in kje je pomembna?
 • Kaj v našem življenju pomeni zvestoba Bogu?
 • Koliko nam je pomembna naša zvestoba Bogu, če je usmiljen in nam vedno vse odpusti?
 • Satan Jezusu ponuja vse: bogastvo, moč, oblast. Torej gre za zemeljske skušnjave, ki nas oddaljujejo od Boga. S čim pa hudič skuša nas? (Ekrani, pornografija, hrana …?)
 • V našem času je vedno bolj popularno vplivništvo. Kaj (izzivi, zunanja podoba, oblačenje …) so vplivneži pripravljen narediti za slavo, vpliv in všečke? Ali jih to približa Bogu? 

C) POGOVOR OB POSNETKU O BOŽJI ZVESTOBI

S skupino si ogledamo posnetek »The Reason You Can Trust God« in pogovorimo ob spodnjih ali drugih vprašanjih.  (Po potrebi se razdelimo v več manjših skupin. Slovenske podnapise lahko nastavimo v nastavitvah posnetka kot samo-prevedene iz angleščine v slovenščino.)

Opomba: Posnetek govori predvsem o Božji zvestobi, a nas na koncu tudi vabi, da smo mu zvesti tudi mi.

Vprašanja za pogovor:

 • Kaj vas je v posnetku nagovorilo? Ste izvedeli kaj novega, presenetljivega …? Kako gledamo na Božjo zvestobo nam, kakor je predstavljena v posnetku?
 • Kaj pomeni biti zvest? Kako bi definirali zvestobo in komu smo vse lahko zvesti?
 • Kako pomembna krepost je za vas zvestoba (v odnosu z ljudmi, ki jih imate radi)?
 • Katere lastnosti oz. kako ravna prijatelj/dekle/fant (izberemo en primer), ki nam je zvest? (Lahko zapisujemo na plakat.) Ali se mi v odnosu do prijateljev/dekleta/fanta vedno vedemo zvesto?
 • Na kakšne načine oz. kdaj smo Bogu zvesti in kdaj mu nismo zvesti?
 • Ali lahko pričakujemo, da nam bo Bog zvest in nam stal ob strani v preizkušnjah, če mi nismo zvesti njemu?
 • Kako pomembno se nam zdi, da v življenju ostanemo zvesti Bogu?

D) MOLITEV S SVEČAMI

Vsak animator ima na začetku molitve pred seboj tri (lahko tudi več) prižgane svečke. Ugasnemo luči oziroma zatemnimo prostor, tako da večina svetlobe prihaja od svečk. Na sredino postavimo večjo svečo (če je možno, velikonočno svečo), ki ponazarja Jezusa.

Znamenje križa

Voditelj:

Dobri Bog in Sveti Duh, vemo, da nas vabiš, da bi vedno ostajali v odnosu s teboj, ti ostajali zvesti. V našem vsakdanjem hitenju pa velikokrat kar pozabimo na to in spregledamo situacije, v katerih bi ti lahko oziroma bi ti morali izkazati zvestobo. Priložnosti grejo mimo nas, pa se jih niti ne zavemo. V tej molitvi želimo ozavestiti te priložnosti – se spomniti na tiste, ki so šle mimo nas pa smo jih zamudili in se pripraviti na druge, ki bodo še prišle. Sveti Duh, bodi med nami pri tej molitvi, da bomo spoznavali tvojo voljo. 

Skupaj: 

Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni. Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo, in prenovil boš obličje zemlje.

Voditelj:

Molimo. Bog, naš Oče, Sveti Duh nas razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in vselej radi sprejemali njegove spodbude. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Voditelj (bere počasi, da imajo udeleženci priložnost za razmislek):

Vsak ima pred seboj tri svečke, ki ponazarjajo našo vez z Bogom – ta nam namreč osvetljuje naša življenja, da ne hodimo v temi. V tišini pomisli na to svojo vez z Bogom. Pomisli na to, koliko se trudiš, da jo ohranjaš …

Pomisli na današnji dan: kakšne priložnosti si imel za izkazovanje zvestobe Bogu? Pomisli, kdaj si bil morda kot kristjan poklican, da izkažeš svojo zvestobo – bodisi z besedo ali dejanjem, s pogumom navzven ali z notranjo stanovitnostjo, z ohranjanjem obljube, z molitvijo, z upiranjem skušnjavi, z zakramentalnim življenjem, z zavračanjem greha … V mislih se sprehodi skozi današnji dan – od tega trenutka nazaj, vse do jutra. Potem pa skozi včerajšnji dan in dan pred tem, morda še bolj nazaj po celem tednu ali mesecu, če bo potrebno. Vsakič, ko se ti zdi, da si imel priložnosti za izkazovanje zvestobe Bogu, pa tega nisi naredil, upihni eno od svečk pred seboj. 

Tišina, v kateri vsak sam pri sebi razmišlja in upihuje svečke.

Voditelj (ko so vse svečke upihnjene, razen sredinske):

Vse naše svečke so ugasnjene in skoraj smo v temi. To se zgodi z našim življenjem, ko se oddaljujemo od Boga. Ostanemo sami, v temi. A kot ta sveča na sredini tudi Bog nam vedno ostaja na voljo. Bog ostaja zvest. Ne vsiljuje se nam, ko ga odrivamo od sebe, a vedno čaka, da se vrnemo k njemu. 

Pomisli zdaj na čas pred tabo: na čas po tej molitvi, na pot domov in preostanek dneva ter na jutrišnji dan in dan po tem … Pomisli, kdaj boš imel/imela naslednjič priložnost za zvestobo Bogu. Postavi si sklep, lahko tudi pravi načrt, kako boš to priložnost resnično izkoristil/izkoristila. Nato vzemi eno od svojih svečk in jo prižgi na sredinski – “božji” sveči. Nato lahko razmišljaš še naprej in preostali svečki prižgeš ob tej svoji, ki že gori. 

Ko ponovno gorijo vse sveče, eden od animatorjev prebere odlomek iz Svetega pisma: 
2 Tim 2,11-13

Zanesljiva je tale beseda: Če smo z njim umrli, bomo z njim tudi zaživeli. Če z njim vztrajamo, bomo z njim tudi zakraljevali. Če pa ga bomo zatajili, bo tudi on nas zatajil. Če se mi izneverimo, on ostane zvest, kajti sebe ne more zatajiti.

Slava Očetu, znamenje križa

Pesem: Blagor usmiljenim 

E) IGRE NA TEMO ZVESTOBE

Pomežik

Animatorji se razdelijo v pare, eden naj ostane brez para. Vsak par v krog postavi stol. Mlajši v paru se usede na stol, starejši se postavi za njim in gleda navzdol. Tisti, ki je brez para, se postavi za prazen stol. S pomežikom pokliče k sebi enega izmed sedečih animatorjev. Tisti, kateremu je bil namenjen pomežik, se mora presesti na prazen stol. Naloga tistega, ki stoji za njim, pa je zadržati animatorja pri sebi tako, da ga prime za ramena, preden ta “pobegne”. Čez nekaj časa zamenjamo vloge ALI par zamenja vlogi vsakokrat, ko zadnji animator ujame sprednjega.

Sporočilo: Zvestoba je tista, ki nas drži skupaj in v odnosu … 🙂

Ali imaš rad svojega soseda?

Stole razporedimo v krog in sicer enega manj kot je animatorjev. Animatorji se usedejo, tisti, ki ostane brez stola, stoji v krogu. Igralec na sredini pristopi do nekoga in vpraša: “Ali imaš rad svojega soseda?” Če izbrani animator reče DA, se njegova dva soseda zamenjata. Če odgovori NE, nadaljuje z vprašanjem: “Koga pa imaš rad?” Sedaj mora odgovoriti z neko lastnostjo (npr. Vse, ki imajo zelene nogavice; vse, ki se radi šalijo …). Takrat se morajo vsi, za katere velja ta lastnost, presesti, igralec na sredini pa poskuša poiskati stol zase. Nadaljuje tisti, ki ostane brez stola.

Gordijski vozel

Animatorji se postavijo v krog, zamižijo in iztegnejo roke. Na znak začnejo stopati v sredino kroga, kjer z vsako roko primejo roko, na katero prvo naletijo. Ko ima vsaka roka svoj par, lahko igralci odprejo oči. Njihova naloga je, da brez ločevanja rok razrešijo gordijski vozel, ki je nastal – se pravi, da na koncu vsi stojijo v krogu.

Sporočilo: Simbol drugega dne je vozel. Kaj imata skupnega vozel in zvestoba Bogu? Da se vrvi povežeta in ostaneta skupaj, je potreben vozel. Za povezovanje odnosov – tako med ljudmi kot med človekom in Bogom – pa je potrebna zvestoba.

Vlečenje vrvi

Pripomočki: zelo dolga vrv

Razdelimo se v dve skupini. Označimo območje vleke vrvi in pričnemo z vleko.

Sporočilo: Kako smo se počutili med igro? Smo vsi ves čas vlekli z vso svojo močjo? Smo kdaj med igro pomislili, da ni smisla v vleki? Ali pa da tako ali tako nič ne pripomoremo? Podobno lahko razmišljamo o zvestobi Bogu. Včasih se lahko vprašamo, zakaj bi sploh vztrajali. Mogoče se nam kdaj zdi, da majhne stvari ne štejejo in so nepomembne. A zvestobo lahko pokažemo že z (za nas) drobnimi stvarmi, kot so npr. jutranja in večerna molitev.