Animatorski spodbujevalnik – DON BOSKO, ustanovitelj Oratorija

Objavljeno:  |  Avtor:
0 glasov, povprečno: 0,00 od 50 glasov, povprečno: 0,00 od 50 glasov, povprečno: 0,00 od 50 glasov, povprečno: 0,00 od 50 glasov, povprečno: 0,00 od 5 (št. glasov: 0, povprečna ocena: 0,00 od 5)
Nalagam...
LoadingDodaj med priljubljene
Dragi voditelji,
don Bosko je bil svetnik in veliki vzgojitelj 19. stoletja. Živel in deloval je v Torinu v času industrijske revolucije. Mnogo otrok je bilo sirot in so s trebuhom za kruhom prihajali v veliko mesto z obljubo po boljšem življenju, a so našli trdo delo za mizerno plačilo, s katerim si niso mogli privoščiti stanovanja in primerne hrane, kaj šele šolanja. Da bi množico fantov rešil pred revščino, ulico in zaporom, je kot mlad duhovnik začel delati z njimi na popolnoma izviren način. Temu načinu je rekel preventivni vzgojni sistem, zanj pa je bilo značilno, da so vzgojitelji (animatorji) otroke vzgajali z ljubeznivostjo in v prijateljskem vzdušju. Začel je z nedeljskim veroukom in nato svoje delovanje ves čas širil glede na potrebe mladih. Tako je kmalu ustanovil internat, osnovno in poklicne šole, njegovi duhovni sinovi salezijanci (redovna družba, ki jo je ustanovil) pa so njegovo delo ponesli po celem svetu. Ustanovo, ki jo je začel, je imenoval Oratorij. Po njej se seveda imenujejo tudi naši oratoriji, ki se trudijo slediti tudi njegovi vzgojni metodi.
Sv. Janez Bosko je umrl 31. januarja (1888) in takrat obhajamo tudi njegov god. Zato smo tokratni Animatorski spodbujevalnik posvetili njemu. Prepričani smo, da je za vsakega oratorijskega animatorja dobro, da čim bolje pozna izvire oratorija, zato vas vabimo, da jim predstavite don Boska na enem izmed srečanj vaše skupine. Pri tem so vam lahko v pomoč tudi metode iz tokratnega Spodbujevalnika.
Upamo, da vam pride prav!
Nina, Luka, Eva, Uroš, Ana in Tilen

A) KRATKA VIDEO PREDSTAVITEV DON BOSKOVEGA ŽIVLJENJA

Z animatorsko skupino si ogledamo kratek povzetek don Boskovega življenja in dela in pogovorimo, kaj nas je nagovorilo.

B) ŽIVLJENJE IN DELO SV. JANEZA BOSKA (za voditelja)

Rojstvo preventivnega vzgojnega sistema med zapuščenimi in ogroženi mladimi

Začetnik preventivnega vzgojnega sistema, na katerem temelji oratorij, je italijanski duhovnik sv. Janez Bosko [1]. Živel in delal je v italijanskem mestu Torinu, v 19. stoletju. To je bil za Italijo čas hitre industrializacije. Mladi podeželani so v upanju na boljše življenje prihajali v velika mesta, kjer so bili zelo razočarani. Podjetniki in industrijski mogotci so jih izkoriščali, kolikor je bilo mogoče. Življenjski položaj teh mladih je bilo celodnevno delo brez pogodbe in le za nekaj drobiža na dan. Če je kdo v lakoti ukradel za preživetje nujno potrebno hrano, pa mu je grozil večmesečni zapor.

Don Boska je pogled na te fante pretresel. Obiskoval jih je v zaporih in ugotovil, da so si želeli spremeniti življenje, a jim okolje ni omogočalo, da bi zaživeli drugače. Želel jim je vsestransko pomagati, da bi jih obvaroval pred nevarnostjo kriminala in jih usposobil za dostojno življenje. Ker ni imel drugih sredstev, jih je sprva vabil k nedeljskim oratorijskim popoldnevom, kjer je bilo veliko igre in zabave. Hkrati jih je začel učiti brati, pisati in računati, zanje je imel verouk … Obvezen del srečanja je bila tudi malica, ki so je bili mladi neizmerno potrebni.

Sčasoma je z veliko truda in s pomočjo sodelavcev obiskovalcem oratorija omogočal vedno več. V okviru oratorija je ustanavljal splošne in obrtne šole. Bil je eden prvih, ki se je zavzemal pri delodajalcih, da so z mladimi delavci sklenili delovno pogodbo, ki je predpisovala njihovo količino dela in plačo.

Vzgojno, socialno in duhovno prizadevanje za mlade, ki je potekalo v don Boskovih oratorijih, je don Bosko poimenoval preventivni vzgojni sistem. “Preventivni” zato, ker v sebi nosi idejo preprečevanja slabega kakor tudi idejo vnaprejšnjega načrtovanja dobrega (lat. prae-venire = prej priti, prestreči, prehitevati).

Več o don Boskovem preventivnem vzgojnem sistemu najdete na spletnem naslovu: oratorij.net/vzgojni-slog.

Da bi se njegovo delo za mlade nadaljevalo tudi po njegovi smrti, je leta 1859 ustanovil redovno družbo salezijancev (poimenovano po sv. Frančišku Saleškem), pozneje pa skupaj s sv. Marijo Dominiko Mazzarello še redovno družbo Hčera Marije Pomočnice (tudi salezijanke), ki se je posvetila predvsem vzgoji deklic. Oba redova sta prisotna tudi v Sloveniji. Po njuni zaslugi se je leta 1988 pri nas začel tudi poletni oratorij, kakršnega poznamo danes.

Kronologija don Boskovega življenja

LETA OTROŠTVA, MLADOSTI IN ŠTUDIJA

1815 (16. avgust): Rojstvo Janeza Boska v zaselku Becchi, ki spada v Morialdo, župnija Castelnuovo d’Asti.
1817 (12. maj): Umre Frančišek, oče Janeza Boska. Zapusti ženo Marjeto, sinove Janeza in Jožeta ter Antona, sina iz prvega zakona.
1824: Devetletni Janez pripoveduje sanje, ki nakazujejo njegovo poslanstvo – delati za revno mladino.
1826 (marec): Janez prejme prvo obhajilo.
1827 (februar): Zaradi nasprotovanja polbrata Antona Janez zapusti domačo hišo in gre služit na kmetijo Moglia v Moncucco.
1829 (november): Janez se vrne domov in začne hoditi v šolo k don Calossu.
1830 (november): Umre don Calosso.
1831 (november): Janez odide v Chieri, živi pri različnih gospodarjih in se preživlja z raznimi dejavnostmi. Hodi v javne šole.
1832: Med šolskimi tovariši ustanovi Družbo veselja, ki ima dve nalogi: ogibati se pogovorov in dejavnosti, ki se ne spodobijo dobremu
kristjanu, ter natančno spolnjevati šolske in verske dolžnosti.
1835 (25. oktober): Vstopi v semenišče v Chieriju, da bo postal duhovnik.

PRVA LETA DUHOVNIŠTVA

1841: Janez Bosko je posvečen v duhovnika in vstopi v cerkveni konvikt pri sv. Frančišku Asiškem v Turinu, kjer nadaljuje študij.
1841 (8. december): V zakristiji cerkve sv. Frančiška Asiškega se sreča z Jernejem Garellijem iz Astija in ga začne poučevati krščanski nauk (“rojstvo” Oratorija).
1844 (jesen): Začne se preseljevanje oratorija sv. Frančiška Saleškega na različne kraje po turinskem predmestju.
1846 (12. april): Velikonočna nedelja, preselitev oratorija v Valdocco, na kraj, ki ga je dal v najem Franc Pinardi. Od tam se Oratorij ne preseli več. 
1846 (julij): Don Bosko hudo zboli. Fantje molijo za njegovo ozdravljenje. V poletnih mesecih okreva v domačem kraju.

ZLATA DOBA ORATORIJA

1846 (3. november): Don Bosko se po okrevanju naseli v Oratoriju v Valdoccu s svojo materjo Marjeto. S kapelo Pinardi, dvema najetima sobama, dvoriščem, večerno in nedeljsko šolo se utrjujejo temeljne dejavnosti Oratorija.
1846 (december): Don Bosko najame celo Pinardijevo hišo in omogoči odločilen razvoj večernih šol.
1847 (maj): V hiši prenoči prvi fant iz doline Valsesia, ki želi ostati pri njem. Istega leta začne don Bosko duhovne vaje za svoje fante, da bi si vzgojil mlade sodelavce.
1847 (december): V bližini predela Porta Nuova se začne drugi oratorij pod varstvom sv. Alojzija.
1852 (20. junij): Blagoslovitev cerkve sv. Frančiška Saleškega, ki so jo začeli graditi leto poprej. Sredstva so zbirali tudi z velikim srečelovom.
1853: V Valdoccu začno s prvimi delavnicami v Oratoriju in uvedejo notranje šole.
1854 (29. oktober): V Oratorij pride Dominik Savio.
1855 (25. marec): Prvi don Boskov salezijanec (Mihael Rua) izpove redovne zaobljube.
1856 (8. junij): Dominik Savio ustanovi Družbo Brezmadežne. To je skupina fantov, ki so – skupaj s prvimi salezijanci – animacijsko jedro oratorija.
1856 (25. november): Umre mati Marjeta, stara 69 let.
1857 (9. marec): Smrt Dominika Savia.

ZAČETEK REDOVNE DRUŽBE SALEZIJANCEV

1859 (18. december): Don Bosko uradno ustanovi Salezijansko družbo; prvih salezijancev je – z don Boskom – osemnajst in izvolijo prvi vodilni svet.
1872 (2. avgust): Ustanovitev družbe Hčera Marije Pomočnice (salezijanke).
1874 (3. april): Sveti sedež dokončno potrdi Konstitucije salezijanske družbe.
1875 (11. november): Začetek misijonov – odhod prvih desetih misijonarjev v Južno Ameriko.
1888 (31. januar): Don Bosko ob pol petih zjutraj umre.
1901: Salezijanci odprejo svojo prvo ustanovo v Sloveniji, na Rakovniku v Ljubljani. 
1929 (2. junij): Papež Pij XI. razglasi don Boska za blaženega.
1934 (1. april): Papež Pij XI. razglasi don Boska za svetnika.

Vir: maribor.donbosko.si

C) POGOVOR OB SVETOPISEMSKEM ODLOMKU

Odlomek najprej en udeleženec prebere na glas. Potem vsakemu razdelimo list z odlomkom in vprašanji. Prosimo jih, da si podčrtajo kar jih najbolj nagovori, nato odlomek spet preberemo naglas. Skupaj ali v manjših skupinah si podelimo odgovore na spodnja vprašanja.

Jezus blagoslavlja otroke

Prinašali so mu otroke, da bi se jih dotaknil, učenci pa so jih grajali. Ko je Jezus to videl, je postal nejevoljen in jim je rekel: »Pustite otroke, naj prihajajo k meni, in ne branite jim, kajti takšnih je Božje kraljestvo. Resnično, povem vam: Kdor ne sprejme Božjega kraljestva kakor otrok, nikakor ne pride vanj.« In objel jih je, položil nanje roke in jih blagoslavljal.
(Mr 10,13-16)

Vprašanja za pogovor:

  • Zakaj je Jezus želel, da otroci pridejo k njemu? Je v njih videl kaj več kot učenci? Kaj?
  • Ali vidimo podobnost Jezusa, ki sprejema otroke, in don Boska? Pri katerih dogodkih v don Boskovem življenju se to opazi?
  • Kako se lahko mi kot animatorji trudimo slediti Don Boskovemu zgledu dela z mladimi?

D) MOLITEV

MOŽNOST A

Križ

Pesem: Z Don Boskom (Naj veselje bo tvoja cesta)

Molitev k svetemu Janezu Bosku

Sveti Janez Bosko,
oče in učitelj mladine!
Sprejemljiv za darove Svetega Duha
in odprt za razmere svojega časa,
si bil za mlade, zlasti male in uboge,
znamenje prednostne Božje ljubezni.

Bodi naš vodnik
na poti prijateljstva z Jezusom,
da bomo v njem in njegovem evangeliju
našli smisel svojega življenja
in izvir prave sreče.

Pomagaj nam,
da bomo velikodušno opravljali poklic,
ki smo ga prejeli od Boga,
da bomo v vsakdanjem življenju
ustvarjali občestvo
in v povezanosti z vso Cerkvijo
navdušeno sodelovali
pri graditvi civilizacije ljubezni.

Izprosi nam milost vztrajnosti,
da bomo v duhu blagrov
živeli dosledno krščansko življenje.
Daj, da se bomo
pod vodstvom Marije Pomočnice
nekoč mogli srečati s teboj
v veliki nebeški družini. Amen.

Zdrava Marija

Slava Očetu

Marija, Pomoč kristjanov – Prosi za nas.

Križ

MOŽNOST B

Don Bosko se je vedno priporočal Sveti Materi Božji in k temu tudi spodbujal svoje fante. Po njegovem zgledu v salezijanskih krogih tako molitve vedno zaključujemo s priprošnjo Mariji: Marija pomoč kristjanov, prosi za nas! Priporočimo se tudi mi Mariji, tokrat z litanijami Matere Božje.

Križ

Pesem: Naj te pozdravim

Litanije Matere Božje (Lavretanske litanije)

Gospod, usmili se – Gospod, usmili se
Kristus, usmili se – Kristus, usmili se
Gospod, usmili se – Gospod, usmili se

Kristus, sliši nas – Kristus, sliši nas
Kristus, usliši nas  – Kristus, usliši nas

Bog Oče nebeški, – usmili se nas
Bog Sin, Odrešenik sveta
Bog Sveti Duh
Sveta Trojica, en sam Bog

Sveta Marija, – prosi za nas
Sveta Mati božjaSveta devic Devica

Mati Kristusova
Mati Cerkve
Mati milosti božje
Mati prečista

Mati brezmadežna
Mati nedolžna
Mati deviška

Mati ljubezniva
Mati čudovita
Mati dobrega sveta

Mati Stvarnikova
Mati Odrešenikova
Devica najmodrejša

Devica častitljiva
Devica hvale vredna
Devica mogočna

Devica milostljiva
Devica verna
Podoba pravice

Sedež modrosti
Začetek našega veselja
Posoda duhovna

Posoda časti vredna
Posoda vse svetosti
Roža skrivnostna

Stolp Davidov
Stolp slonokosteni
Hiša zlata

Skrinja zaveze
Vrata nebeška
Zgodnja danica

Zdravje bolnikov
Pribežališče grešnikov
Tolažnica žalostnih

Pomoč kristjanov
Kraljica angelov
Kraljica očakov

Kraljica prerokov
Kraljica apostolov
Kraljica mučencev

Kraljica spoznavalcev
Kraljica devic
Kraljica vseh svetnikov

Kraljica brez madeža izvirnega greha spočeta
Kraljica v nebesa vzeta
Kraljica presvetega rožnega venca
Kraljica družine
Kraljica miru

Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta,  – prizanesi nam, o Gospod.
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta,  – usliši nas, o Gospod.
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta,  – usmili se nas.

Prosi za nas, sveta božja Porodnica.             – Da postanemo vredni obljub Kristusovih.

Molimo. Gospod Bog, vedno naj se veselimo zdravja na duši in na telesu. Na priprošnjo svete Device Marije nas reši zemeljskih bridkosti in nam daj uživati nebeško veselje. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Slava Očetu

Marija, Pomoč kristjanov – prosi za nas.

Križ

E) POGOVOR OB OGLEDU ODLOMKA IZ FILMA

Dinamiko začnemo s kratkim uvodom, v katerem animatorjem pojasnimo, da 31. januarja praznujemo god sv. Janeza Boska, ki je začetnik oratorija in oratorijskega sloga vzgoje. Živel in delal je v Torinu v Italiji v 19. stoletju, ki je bil čas industrijske revolucije. Mnogo otrok je bilo sirot in so s trebuhom za kruhom prihajali v veliko mesto z obljubo po boljšem življenju, a so našli trdo delo za mizerno plačilo, s katerim si niso mogli privoščiti stanovanja in primerne hrane, kaj šele šolanja. Da bi množico fantov rešil pred revščino, ulico in zaporom, je kot mlad duhovnik začel delati z njimi na popolnoma izviren način. Temu načinu je rekel preventivni vzgojni sistem, zanj pa je bilo značilno, da so vzgojitelji (animatorji) otroke vzgajali z ljubeznivostjo in v prijateljskem vzdušju. Začel je z nedeljskim veroukom in nato svoje delovanje ves čas širil glede na potrebe mladih. Tako je kmalu ustanovil internat, osnovno in poklicne šole, njegovi duhovni sinovi salezijanci (redovna družba, ki jo je ustanovil) pa so njegovo delo ponesli po celem svetu. Ustanovo, ki jo je začel, je imenoval Oratorij. Po njej se seveda imenujejo tudi naši oratoriji, ki se trudijo slediti tudi njegovi vzgojni metodi.

Animatorjem povemo, da si bomo ogledali kratek izsek iz filma o don Bosku, ki lepo prikaže slog vzgoje oziroma odnos do otrok, ki ga je imel ta svetnik in ki nam je še danes lahko za zgled.

Ogledamo si prve 3 minute filma Don Bosco: Mission to Love (do prizora s kočijo). Nato sledi pogovor o videnem, lahko ob pomoči spodnjih vprašanj. 

Vprašanja za pogovor:

  • Kaj se je dogajalo na Oratoriju v odlomku? Kaj vse ste opazili?
  • Ali ste v odlomku prepoznali vse štiri stebre oratorija (šola, dom, dvorišče, župnija)? Kje?
  • Kakšen odnos je imel don Bosko do otrok v oratoriju? Kakšen odnos so imeli otroci do njega?
  • Ali mislite, da so ga otroci imeli radi? Zakaj?
  • Ali mislite, da so ga otroci tudi spoštovali in ubogali? Je imel med njimi avtoriteto, tudi če je bil njihov prijatelj? Zakaj mislite, da je bilo tako?
  • (zahtevnejše) Kakšno je na oratoriju pravo razmerje med prijateljskim, ljubeznivim odnosom do otrok in postavljanjem meja? Kako lahko to dosežemo? Ima kdo težave s tem in kako jih je do zdaj skušal reševati?

Alternativna dinamika

Z animatorji si ogledamo celoten film o don Bosku na zgornji povezavi.

F) IGRE NA TEMO DON BOSKA

Otrok, animator, Don Bosko

Vsi udeleženci začnejo kot otroci (imajo roke na glavi), poiščejo drugega otroka in z njim igrajo kamen-škarje-papir. Kdor zmaga, napreduje in postane animator (roke drži v zrak v znak navdušenja, ker animator mora biti navdušen). Animator poišče drugega animatorja in z njim igra kamen-škarje-papir. Kdor zmaga, postane Don Bosko (roke ima odprte pred sabo, kot da pozdravlja ostale) ter poišče drugega Don Boska, s katerim ponovno tekmujeta. Končno, kdor zmaga, postane svetnik. Igra se konča, ko vsi igralci postanejo svetniki.

Sledenje

Animatorji se razvrstijo po parih* in nato po prostoru, tako da partnerja nista skupaj. Kdor je v paru mlajši, začne kot »fantič«, starejši pa kot »pomoč«. »Fantič« se premika po prostoru, »pomoč« pa ga lovi. Premikata se lahko le v hitrosti hoje (v igri se ne teče). Ko »pomoč« ujame »fantiča«, se mora ta trikrat zavrteti okoli svoje osi. Vlogi nato zamenjata (»fantič« postane »pomoč« in obratno).

* Pare lahko animatorji izberejo sami, še bolje pa je, da so pari takšni, ki si se med seboj še ne poznajo najbolje. Nekaj predlogov: vlečenje parov biblijskih oseb/risanih junakov; oglašanje živali; poiskati morajo nekoga, ki ima rojstni dan v istem mesecu/isti dan v tednu (npr. oseba X ima v letu 2023 rojstni dan v petek, poiskati mora nekoga drugega, ki ima prav tako rojstni dan v petek) …

Don Bosko – Marija

Udeleženci se postavijo/usedejo v krog. Voditelj vzame dve pisali. Levemu sosedu pove: »To je Don Bosko,« in mu poda eno pisalo. Desnemu sosedu pa: »To je Marija,« in mu poda drugo pisalo. Igralca vprašata voditelja nazaj: »Kdo je to?« Voditelj jima ponovi. Ko ima igralec odgovor na vprašanje, lahko poda svoje pisalo naprej na enak način, kot ga je povedal voditelj. Ko ga naslednji igralec vpraša: »Kdo je to?« mora to vprašanje spet vprašati voditelja/igralca pred seboj in počakati na odgovor. Vprašanje mora za vsak premik pisala priti do voditelja in on odgovori »Don Bosko/Marija.« Ta odgovor potem potuje do igralca s pisalom, ki pisalo šele skupaj z odgovorom poda naprej. Cilj igre je, da pisali naredita cel krog in ponovno prideta do voditelja.

Lenoba

Vnaprej pripravimo listke z napisom »lenoba« (1), »Don Bosko« (1), »otroci« (vsi ostali).

Vsi animatorji stojijo/sedijo na stolih v krogu. Vsak iz vrečke povleče listek z napisom, ki ga naj vidi samo on. Igra se začne na Don Boskov znak, ki začne z veroukom. Njegova naloga je, da ujame lenobo, preden okuži vse otroke, vendar ima le tri poskuse. Lenoba okuži otroke z mežikanjem. Otrok opazuje preostale udeležence, če je okužen, se usede na stol/tla in ne sme več sodelovati.

Če je igralcev več, je lahko v igri več lenob.

Bitka za smeh

Animatorji se razdelijo v dve skupini.

Pravijo, da je smeh pol zdravja. Tudi don Bosko se je zavzemal, da bi življenje živeli v veselju. To pa je bitka za smeh, v kateri izgubi tisti, ki se zasmeji. Skupini se postavita nasproti. Skupina, ki se je prva postavila, začne. Eden izmed članov skupine (skupina se skupaj dogovori, koga pošljejo v boj) se postavi pred drugo skupino, ta pa ga skuša spraviti v smeh. Dovoljeni so vsi načini, razen fizičnega kontakta. Če se animator zasmeje, se priključi nasprotni skupini. Igra se zaključi, ko ena izmed skupin na svojo stran pridobi vse animatorje druge skupine.