Animatorski spodbujevalnik 2022/23 – 3. dan VZTRAJNOST

Objavljeno:  |  Avtor:
1 glas, povprečno: 5,00 od 51 glas, povprečno: 5,00 od 51 glas, povprečno: 5,00 od 51 glas, povprečno: 5,00 od 51 glas, povprečno: 5,00 od 5 (št. glasov: 1, povprečna ocena: 5,00 od 5)
Nalagam...
LoadingDodaj med priljubljene

Kazalo:

 • A) RAZLAGA VSEBINE DNEVA
 • B) POGOVOR OB SVETOPISEMSKEM ODLOMKU DNEVA
 • C) MOLITEV OB SVETOPISEMSKEM ODLOMKU DNEVA
 • D) IGRE NA TEMO VZTRAJNOSTI
 • E) POGOVOR OB ODLOMKU IZ FILMA HOBIT
 • F) POGOVOR OB POSNETKU O VZTRAJNOSTI
 • G) DRUGE UPORABNE POVEZAVE

A) RAZLAGA VSEBINE DNEVA

Vrednota: VZTRAJNOST
Simbol:
KAPNIK
Svetopisemski odlomek:
Bog reši Izraelce čez morje (2 Mz 14,10-18)

Povzetek zgodbe

Po pobegu izpod Meglenega gorovja Bilbo najde škrate in Gandalfa, ki so se tudi srečno rešili. Skupaj nadaljujejo pot do Mračnega gozda, kjer jih Gandalf zaradi nujnih opravkov zapusti. Sami zakorakajo na dolgo pot skozi začarani gozd, kjer je preizkušena njihova vztrajnost. Za povrhu jih ujame ogromen pajek, iz pajčevine katerega jih pogumno reši Bilbo.

Po mnogih preizkušnjah končno dospejo do Samotne gore. Po kratkem neuspešnem iskanju skrivnega vhoda bi škratje najraje kar obupali. K sreči več vztrajnosti premore Bilbo, ki končno najde skrita vrata v goro.

Razlaga zgodbe

Kljub začetnemu odporu se Bilbo na svojo pustolovščino naposled odpravi navdušen, vznemirjen in s hitrim korakom. Nato se pričnejo prvi izzivi in premagovanje prvih težav. Preizkušan je preko meja, za katere je mislil, da jih je sposoben. Večtedensko enolično stopanje po stezi skozi začarani Mračni gozd bi lahko bila kaplja čez rob. Bilbu se zdi, da ne zmore niti koraka več, in Tolkien v njegovo glavo ničkolikokrat polaga misel, kako lepo bi bilo namesto na težavni poti biti doma ob topli peči. A vseeno gre naprej in vztraja. S preizkušnjami pa se tudi krepi in mu raste pogum. Sploh od trenutka, ko se od njih loči njihov “angel varuh”, Gandalf. Bilbo kmalu spozna, da so škratje sicer polni velikih besed, toda največkrat potrebujejo ravno njegovo pomoč, da jih reši iz zagate. Počasi raste v svoji novi vlogi junaka. Če se je 2. dan pred Golumom rešil bolj po zaslugi srečnih naključij in Božje previdnosti, se danes v trenutku nevarnosti trezno sooči s strašnim pajkom, da bi rešil sebe in svoje škratje prijatelje.

Po pobegu od pajka škrate in Bilba ujamejo gozdni vilini, kar je v oratorijski zgodbi le omenjeno. A tudi tam je na Bilbu, da škrate reši iz zagate. Tu mora pogumu in vztrajnemu čakanju na priložnost za pobeg dodati še iznajdljivost, da škrate uspe rešiti iz ječe.

Ko dospejo do Samotne gore in iščejo skrivni vhod, škrate ponovno izda njihova vihrava narava. Hitro obupajo in prenehajo z iskanjem. K sreči Bilbo premore toliko modrosti in vztrajnosti, da mu uspe najti vhod.

Razlika med izvirnikom in oratorijsko zgodbo

V tem delu oratorijske zgodbe je v primerjavi z izvirnikom izpuščenega kar nekaj dogajanja – delno zaradi dolžine in delno zaradi prezahtevne izvedbe za oratorijski oder. Tako je izpuščen lov goblinov in vargov, pobeg s pomočjo orlov, srečanje s spreminjevalcem Beornom, ujetništvo pri gozdnih vilinih in pobeg v sodih ter postanek v Mestu na jezeru in srečanje z ljudmi. Nekatere od teh dogodivščin so le omenjene, spet druge popolnoma izpuščene. Kar nam je bilo pri snovanju zgodbe najpomembnejše in ostaja nespremenjeno, je osredotočenost na Bilbovo pot rasti od zapečkarja do junaka ter na vrednoto dneva.

Aktualizacija vrednote

Vztrajnost je ena izmed najpomembnejših kreposti, zaradi katere po začetnem navdušenju nad poklicanostjo ob težavah ne obupamo in se ne vrnemo “domov”. Za gorečnostjo in zagnanostjo vedno pridejo nepredvideni napori in skušnjava, da bi vrgli puško v koruzo. Zato ne moremo dokončati poti, če nismo opremljeni z vztrajnostjo. Danes, ko nam je toliko stvari olajšanih in smo navajeni, da lahko vsako stvar, tudi če jo naročimo iz Kitajske, dobimo v zelo kratkem času, je ta krepost še toliko pomembnejša.

Zavedati se moramo, da nobena pot do pomembnega cilja ne bo lahka. Če bi bila, bi ga dosegel vsak. Težave lahko torej pričakujemo. Zato brez vztrajnosti svojih ciljev enostavno ne bomo dosegli. Za pomembne stvari se je potrebno potruditi, brez tega ne gre. 

Tokratna zgodba nas torej vabi k razmisleku o pomenu vztrajnosti za naše življenje. Kaj lahko v resnici dosežemo, če odnehamo ob prvem naporu? Ali sploh obstaja kakšen človek, ki ga občudujemo, ki ne bi vztrajal na svoji poti? Pomislimo lahko na športnike, izumitelje, podjetnike … in tudi svetnike. Lahko smo prepričani, da za nobenega od njih ne bi slišali, če ne bi premogli vztrajnosti.

In še beseda o razliki med vztrajnostjo in trmo. Josh Shipp ju je definiral: »Vztrajnost je trma z namenom.« Trma je torej sama sebi namen, če pa jo usmerimo v nek cilj, lahko govorimo o vztrajnosti. Ali drugače: »Trmasti smo, ko ne odnehamo v nečem, kar koristi ali paše le nam.« O vztrajnosti pa govorimo, ko ne odnehamo in naredimo do konca neko nalogo ali odgovornost, tudi ko je težko.

Razlaga simbola

“Kot kapljica v morje” je znana prispodoba neznatnosti, drobnosti in nepomembnosti. Z eno samo kapljico si ne moremo kaj dosti pomagati. Ne odžeja nas, z njo ne moremo ničesar skuhati in ničesar umiti. Prav tako ne boli, tudi če pade na nas s še takšne višine. Pa vendar so prav drobne kapljice vode tiste, ki ustvarjajo mogočne kapnike in druge jamske oblike, ki nam jemljejo dih. Kapljice, ki padajo in padajo in padajo …

Za simbol vztrajnosti smo zato izbrali kapnik, saj ponazarja, kaj lahko storijo tudi drobna dejanja, če jih delamo z vztrajnostjo.   

Razlaga svetopisemskega odlomka dneva

2 Mz 14,10-18: Bog reši Izraelce čez morje

Ko se je faraon bližal, so Izraelovi sinovi vzdignili oči in zagledali Egipčane, ki so šli za njimi. Izraelovi sinovi so se silno prestrašili in so vpili h Gospodu. Rekli so Mojzesu: »Ali mar ni bilo grobov v Egiptu, da si nas odpeljal, da umremo v puščavi? Kaj si nam storil, da si nas izpeljal iz Egipta? Ali ti nismo že v Egiptu govorili in rekli: ›Pusti nas, da služimo Egipčanom!‹ Saj bi bilo boljše za nas, da bi služili Egipčanom, kakor da umremo v puščavi.« Mojzes je rekel ljudstvu: »Nikar se ne bojte! Vztrajajte in videli boste rešitev, ki vam jo danes nakloni Gospod. Kajti kakor danes vidite Egipčane, jih ne boste videli nikdar več. Gospod se bo bojeval za vas, vi pa ostanite mirni!«

Gospod je rekel Mojzesu: »Kaj vpiješ k meni? Ukaži Izraelovim sinovom, naj se odpravijo! Ti pa povzdigni palico in iztegni roko nad morje in ga razdeli, da bodo šli Izraelovi sinovi po suhem sredi morja! In jaz bom zakrknil srce Egipčanom, da pojdejo za njimi. Potem bom pokazal svoje veličastvo nad faraonom in vso njegovo vojsko, nad njegovimi vozovi in konjeniki. Egipčani bodo spoznali, da sem jaz Gospod, ko pokažem svoje veličastvo nad faraonom, nad njegovimi vozovi in konjeniki.«

V izbranem svetopisemskem odlomku Bog izraelsko ljudstvo (in z njimi vse nas) neposredno spodbuja k vztrajnosti. Pravzaprav v trenutku njihovega obupovanja in dvoma od njih zahteva le to: »Vztrajajte in videli boste rešitev.« Zdi se celo, da je vztrajnost glavna krepost, ki jo Bog želi naučiti Izraelce na njihovi dolgi poti do obljubljene dežele. Njihova skušnjava, da bi obupali, nehali zaupati Bogu in se vrnili na stara pota nesvobode v Egiptu, se v zgodbi Exodusa pojavlja spet in spet. Bila je celo tako močna in so ji bili tako podvrženi, da je Bog zaradi nje spremenil svoj prvotni načrt in Izraelce v puščavi zadržal celih 40 let.

Dogodek prehoda čez Rdeče morje, ki ga opisuje odlomek, je prvi v nizu njihovega obupovanja in želje po vrnitvi v Egipt, ko jih zadane preizkušnja. Bog jim je ravnokar pokazal, kakšnih čudežev je sposoben, in se jih je pripravljen poslužiti, da bi jih rešil iz suženjstva. A takoj, ko zagledajo v daljavi egiptovsko vojsko, jih premaga strah, nezaupanje in obup.

K sreči jih Mojzes spodbudi, naj se ne bojijo, temveč vztrajajo na poti z Bogom. In Bog ne zataji. Naredi enega najslavnejših čudežev v zgodovini, ko razdeli Rdeče morje in Izraelcem omogoči varen prehod, egiptovsko vojsko pa porazi. 

Ta zgodba nam daje pomembno in resnično sporočilo za naše duhovno življenje. Tako kot Izraelcem, Bog tudi nam obljublja, da bo z nami, da nas bo varoval in nas spremljal. Od nas želi le, da mu zaupamo in vztrajamo pri hoji za Njim. Tako smo lahko gotovi, da nas ne bo pustil na cedilu. Res, včasih so njegove rešitve naših problemov zelo “izvirne” oziroma predvsem drugačne, kot bi si želeli mi. Navadno vključujejo tudi naš trud in napor (le poglejmo Izraelce na dolgi poti skozi puščavo ali pa navsezadnje Bilba, osamljenega sredi temnega podzemnega labirinta). Toda tudi rezultati so vedno čudovitejši, kot bi si jih lahko zamislili. Bilbo po težki preizkušnji najde prstan, ki ga naredi nevidnega, Izraelci pa so priče in protagonisti čudežne rešitve, o kateri govorimo še danes.

B) POGOVOR OB SVETOPISEMSKEM ODLOMKU DNEVA

Če je animatorjev veliko, jih lahko razdelimo v manjše skupine. To storimo s krajšo aktivnostjo, npr. svetopisemski odlomek dneva* natisnemo na različne barvne A4 papirje, ki jih razrežemo na toliko delčkov, kolikor bo udeležencev v skupini. Potem vse delčke damo v vrečo, da jih udeleženci žrebajo. Vsak izžreba en delček, nato se po barvah razdelijo v skupine, sestavijo SP odlomek, ga v skupini preberejo in se o njem pogovorijo. Lahko si pomagajo s spodnjimi vprašanji ali pa oblikujemo svoja. Na koncu lahko sledi skupna podelitev.

* Svetopisemski odlomek dneva in kratko razlago v pomoč najdemo v poglavju [A) Razlaga vsebine dneva].

Vprašanja za pogovor:

 • Ali se ti tarnanje Izraelcev zaradi strahu pred Egipčani zdi upravičeno?
 • Kakšna bi bila razlika, posledice, če bi Izraelci obupali, in kaj se je zgodilo, ker so vztrajali …?
 • Kaj pa mi storimo, ko Bog želi, da vztrajamo dlje časa? Obupamo ali zaupamo, da bo vztrajanje obrodilo sadove?
 • Smo tudi mi kdaj taki kot Izraelci in se iz strahu raje uklonimo drugemu mnenju in ne vztrajamo v svojih vrednotah?
 • Predvsem za otroke je značilna trma, precej manj pa tudi vztrajnost. Toda tako trma kot vztrajnost sta povezani z močno voljo, da bi nekaj dosegli. Kakšna je razlika med trmo in vztrajnostjo?

C) MOLITEV OB SVETOPISEMSKEM ODLOMKU DNEVA

MOŽNOST A (krajša molitev)

Predlogi pesmi: Upaj, o Izrael (Jubilate III: str. 283), Upaj in veruj (Jubilate III: str. 282), V Gospodu je moja moč (Jubilate III: str. 367), Bojim se samote (Jubilate III: str. 32)

Znamenje križa, Pesem

Svetopisemski odlomek

Preberemo svetopisemski odlomek tretjega dne.

Povzamemo: Tudi mi pogosto obupamo, kadar ne vidimo svojega cilja pred sabo. Prenehamo se truditi, prenehamo moliti, prenehamo zaupati. V nekaj trenutkih tišine vsak pomisli na eno konkretno stvar, v kateri bi moral bolj vztrajati, a jo je v zadnjem času opustil. Nato bomo v krogu v obliki prošenj Bogu izročili te stvari in ga prosili, da nam pomaga vztrajati.

Prošnje

Izrečemo prošnje, na primer v obliki: »Gospod, pomagaj mi vztrajati v …«

(Odgovor: »Prosimo te, usliši nas.«)

Oče naš, Slava očetu, Blagoslov duhovnika (če je prisoten), Znamenje križa, Pesem

MOŽNOST B (križev pot, prirejen po Postnih duhovnih vajah 2018)

Navodilo za bralce: med posameznimi vlogami naj bo trenutek tišine – sploh tam, kjer je besedilo iz Svetega pisma.

D) IGRE NA TEMO VZTRAJNOSTI

Magične vrvi

Razdelimo se v pare. Vsak dobi vrv. V paru si animatorja zavežeta vrvi, tako kot je prikazano na spodnji sliki. Naloga vsakega para je, da se poskuša razplesti, brez da bi pri tem razvezal vozle okoli zapestja.

Igro lahko igramo do 5 minut (v primeru, če udeležencem v tem času ne uspe). Marsikdo bo morda obupal, a naj se spomni, da je pomembna vztrajnost. 😉

(V skrajni sili prilagamo tudi posnetek rešitve. Upamo, da vam ga ne bo potrebno uporabiti.)

Stalagmit

Razdelimo se v skupine po približno 6 udeležencev. Vsaka skupina dobi 4 A4 liste papirja, škarje in 1 meter lepilnega traku. Naloga skupine je, da iz danih pripomočkov v 10 minutah zgradi čim višji stalagmit. Na vrh stalagmita mora postaviti škarje. Zmaga tista skupina, ki postavi najvišji stalagmit, ki hkrati zdrži tudi škarje. Skupina lahko kot nagrado izbere, kater bans se bomo v šli. 😊

Opomba 1: Stalagmit je vrsta kapnika, ki se dviga od tal. Kapnik pa je simbol tretjega dneva.

Opomba 2: Če želimo še nekoliko drugačen in zahtevnejši izziv, lahko namesto gradnje stalagmita iz papirja uporabimo 20 špagetov, 1 meter lepilnega traku, 1 m vrvice in penico. Ker je to nekoliko bolj zahtevno, naj čas izdelave traja med 15-18 minut.

Na koncu se v skupini pogovorimo o igri. Nekaj predlogov vprašanj in iztočnic za pogovor:

 • Kaj je bil cilj te dejavnosti?
 • Kaj je tukaj povezano z oratorijsko zgodbo o hobitu Bilbu? Kapnik je simbol dneva, ali je dejavnost povezana tudi z vztrajnostjo? Kako?
 • Zakaj je pri tej dejavnosti pomembna vztrajnost? Kje je pomembna v vsakdanjem življenju?

Gor in dol

Razdelimo se v dve skupini. Ena skupina je »gor« in druga »dol«. Na sredino prostora postavimo nekoliko večjo količino lončkov (odvisno od velikosti skupine). Polovica naj jih bo obrnjenih z odprtino navzgor, polovica pa navzdol. Skupini imata 3 minute, da obrneta čim več lončkov tako, kot se imenuje skupina (gor – z odprtino navzgor, dol – z odprtino navzdol). Skupini lahko nato zmenjamo.

Za lažjo vizualno predstavo: www.instagram.com/reel/CmBM0-Sg6eX

Opomba: Namesto kozarčkov lahko uporabimo karkoli, kar ima dve različni strani. A naj ne bo zgolj list papirja, saj se ga ne da dobro prijeti in obrniti.

Skrivalnice

Pri tokratnem odlomku zgodbe je druščina iskala skrivni vhod v Samotno goro. Da bomo na lov odšli tudi vi, se lahko gremo igro skrivalnic. Pred igro ne pozabimo omejiti prostora, kjer se lahko skrivamo, in tudi časa, saj se lahko igra drugače preveč zavleče.

Lahko se odločimo za povsem običajno igro, kjer se vsi razen enega skrijejo.

Lahko pa se gremo t. i. sardine. Pri tej različici se skrije le en udeleženec, vsi ostali pa ga iščejo (štartajo v razmiku 20 sekund). Ko ga nekdo najde, tega ne razglasi ostalim, ampak se le skrije z njim v istem prostoru.

E) POGOVOR OB ODLOMKU IZ FILMA HOBIT      

Skupaj si ogledamo odlomek iz filma Hobit, ki prikazuje del dogajanja oratorijske zgodbe 3. dne – iskanje skrivnega vhoda v Samotno goro:

ODPRI POSNETEK

Nato se o odlomku pogovorimo – lahko s pomočjo spodnjih vprašanj.

Vprašanja za pogovor:

 • Zakaj so škratje obupali nad iskanjem ključavnice za skrivna vrata v goro? Zakaj je Bilbo vztrajal pri iskanju še naprej?
 • Ali poznate koga v svojem življenju, ki ga občudujete zaradi njegove/njene vztrajnosti?
 • Kako vztrajni bi rekli, da ste sami? Bi si želeli postati bolj vztrajni?
 • Kako bi lahko postali bolj vztrajni? Kaj je potrebno za vztrajnost in kaj nam lahko pri njej pomaga?

F) POGOVOR OB POSNETKU O VZTRAJNOSTI      

V skupini si ogledamo posnetek »Larry Learns a Lesson About Perseverance | VeggieTales« in pogovorimo ob spodnjih vprašanjih.  (Po potrebi se razdelimo v več manjših skupin.)

Vprašanja za razmislek in pogovor:

 • Kdo od zelenjavčkov je bil najbolj vztrajen? Ali se je njegov trud poplačal? Kaj je bil razlog, da sta druga dva zelenjavčka odnehala?
 • Kdo ti je zgled vztrajnosti v resničnem življenju in zakaj?
 • Ali si si v življenju že zadal kakšen cilj, za katerega si se mogel pošteno potruditi, da si ga dosegel? Ali si bil pri tem ves čas motiviran in vztrajen ali si kdaj hotel odnehati? Zakaj si se odločil, da boš vseeno vztrajal (oziroma zakaj si prenehal)?
 • Na katerih področjih v tvojem življenju se ti zdi, da je pomembna vztrajnost? Kje z njo nimaš težav in kje ti gre vztrajanje dosti težje od rok?
 • Katere so glavne ovire in pasti, zaradi katerih ne uspeš vztrajati pri zastavljenih ciljih?
 • Katere stvari in koraki bi ti pomagali, da ne bi prehitro odnehal in bi čedalje bolj rastel v vztrajnosti?
 • In po drugi strani – ali je vedno narobe odnehati? Kako se pravilno odločiti, kdaj nima več smisla vztrajati?
 • Kje pa vidiš povezavo med vztrajnostjo in vero oziroma odnosom z Bogom? Ali pogosto vlagaš v odnos z Bogom zgolj, kadar ti paše, ali tudi takrat, ko za to nimaš ravno motivacije? Ali vidiš kakšen način, kako bi se lahko v tem izboljšal?

G) DRUGE UPORABNE POVEZAVE  

Prilagamo še povezavi do dveh posnetkov, ki dobro orišeta pomen vztrajnosti. Lahko služita v pomoč pri pripravi na srečanje ali pa si ju pogledamo in se o njiju pogovorimo skupaj z animatorji. (Ker nimajo slovenskih podnapisov, so primernejši za starejšo animatorsko skupino.)

Oče Mike Schmitz: Consistency Will Make You Holy

Oče Mike Schmitz: Make Small Sacrifices for a Big Change